De geschiedenis van het horloge

  • Geplaatst op
  • Door TasjesFan
  • 0
De geschiedenis van het horloge

Het horloge is tegenwoordig een must-have geworden. Wie draagt er nou geen horloge? Deze draagbare klokuren zijn er in verschillende modellen, zowel chic als trendy. Tegenwoordig wordt het ook steeds populairder om je outfit met je horloge te combineren. Ze bestaan uit verschillende designs, zowel digitaal als analoog.

 

DE GESCHIEDENIS VAN DE HORLOGE

 

1500 - 1600

Maar wanneer werd het eerste horloge nou ontworpen?

De geschiedenis van het horloge begint in de 15e eeuw. Destijds ontstond er een behoefte aan een nauwkeurig uurwerk om op zee te varen. De zeeman vergeleek de lokale tijd met de standaardtijd van een Europese meridiaan, om te kunnen zien hoe ver hij oostelijk of westelijk van deze meridiaan was verwijderd. Hierdoor was een nauwkeurig uurwerk een belangrijk navigatiesysteem. Één van de eerste horloges waren mechanische klokken die op een slinger werkten. Deze mechanische klokken konden niet op zee worden gebruikt omdat de klok stil moet blijven hangen. De komst van het veermechanisme kwam goed uit voor de draagbare klokken.

 

1600 - 1900

Aan het begin van de 16e eeuw werd er een draagbare klok met veermechanisme ontworpen door de Duitser Peter Heinen. Deze draagbare klokken worden gezien als één van de eerste horloges, ze waren ovaal van vorm en werden Neurenbergse eieren genoemd. De klokken van Peter Heinen waren alleen voorzien van een uurwijzer en ze werden om de nek gedragen als een ketting of aan de riem.

 

1900 - HEDEN

Het polshorloge is aan het eind van de 19ee eeuw uitgevonden door Pater File. Destijds werd een polshorloge gezien als een vrouwensieraad. Het mannen horloge ontstond doordat Alberti Santos –Dumant  aan Louis Cartier vroeg om een horloge te maken die flexibel te gebruiken was. Louis Cartier vervulde zijn taak door een horloge met leren horlogeband te ontwerpen. Het horloge met lederen horlogeband werd erg populair in Parijs.  Op den duur gingen ook steeds meer mannen een horloge dragen.

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.